Hertenfilet met eringi paddenstoelen, Belgische witlof, portsaus en een aardappeltaartje

Recept voor 4 personen:

600 gram biefstuk van hertfilet
Boter en olie
1 dl port rood
1 dl kalfsfond

Hert verdelen in 4 biefstukken, met peper en zout bestrooien en rondom aanbakken.
5 minuten laten rusten in een oven van 100 graden.
Het aanbaksel afblussen port en fond toevoegen en wat laten inkoken.
Zeven en op smaak brengen, afmonteren met een klontje boter.

Witlof uit de oven:

8 stronkjes kleine witlof
Boter

Oven op 170 graden verwarmen.
Halveer de witlof en snijd de bittere kern eruit.
Leg met de snijkanten naar boven op een bakplaat en leg op ieder stronkje een klontje boter.
Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven.

Puree:

1 kg kruimige aardappels
1 theelepel olie
100 gram boter
1 dl melk
1 dl slagroom
5 gram zout
Peper uit de molen
Snuf nootmuskaat

Aardappels schillen en in gelijke stukken snijden, dan in een pan half onder water zetten olie toevoegen en met deksel gaarkoken.
Verhit ondertussen de melk, room en boter.
Als de aardappels gaar zijn afgiet ( indien nodig) en droog stomen.
Door de passé-vite draaien, het gloeiende melkmengsel erbij en op smaak brengen.

Aardappeltaartjes:

4 bladerdeegplakjes (roomboter)
4 vormpjes 5 cm doorsnede

Vormpjes invetten en bekleden met het bladerdeeg.
Vullen met de afgekoelde puree en afbakken in een voorverwarmde oven van 290 graden
tot ze goudbruin en krokant zijn.

Eringi paddenstoelen:

2 eringi paddenstoelen
Olijfolie
Zout

Paddenstoelen in vier plakken snijden.
En kort voor het serveren aan beide zijden krokant bakken in een eetlepel olijfolie.
Op smaak brengen met zout.

open adobe_reader


Lamszadel in kruidenkorst met courgette, tomaat en Roseval uit de oven

Recept voor 4 personen:

750 gram lamskoteletjes aan 1 stuk
Boter & Olijfolie
Zout en peper
Dijonmosterd
1 dl rode wijn
1 dl kalfsfond

Lamszadel in 4 stukken snijden en met zout en peper kruiden.
Rondom aanbraden in olijfolie en boter, braadvocht deglaceren met de rode wijn en fond dan laten inkoken, zeven en op smaak brengen met zout en peper.
Dan 10 minuten in een oven van 160 graden braden.
Oven op 180 graden zetten dan de lamszadel rondom dun insmeren met dijonmosterd door de kruidenkorst halen en nog 5 tot 10 minuten in de oven braden. ( 180 graden)

Kruidenkorst:

50 broodkruim
¼ peterselie bos
1 tak rozemarijn alleen de pinnetjes
4 eetlepels geraspte parmezaan
Zout & peper

Maak in de keukenmachine een mengsel van de eerste 4 ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.

Roseval uit de oven:

6 gelijke Rozeval aardappels middelmaat
Knoflook
Zeezout
Olijfolie
Rozemarijn

Kook de aardappels in schil bijna gaar, en laat ze afkoelen.
Snijd de aardappels doormidden en leg ze in een oven schaal boven op een paar takken rozemarijn.
Wrijf de snijkant in met knoflook en daarna met olijfolie dan met zeezout betrooien en in een voorverwarmde oven van 200 graden goudbruin bakken. (ongeveer 25 minuten)

Courgette & tomaat:

1 courgette
1 doosje kersentomaatjes
Olijfolie & Zout en peper

Courgette in gelijke stukken snijden en samen met de tomaatjes in olijfolie bakken.
Op smaak brengen met zout en peper

open adobe_reader

NKC logo

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Vult u dan onderstaand uw naam en e-mail in:

Adres: Raadhuisplein 14  5258 BJ Berlicum   Telefoon: 073-5036050   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Routebeschrijving